Waarom ik van fotografie mijn werk heb gemaakt

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 20:44

Fotografie is iets waar ik erg van geniet. Als kind zette ik al alles om me heen op de foto. Mensen, natuur en producten.
En omdat ik er nog steeds zo veel plezier uit haal, heb ik nu besloten om er mijn werk van te maken.

Zolang ik me kan herinneren geniet ik van het maken van foto's. Als klein kind liep ik al het liefst de hele dag met een camera rond. Eerst was dat een 'kindercamera' en later werd het een telefoon. Tot ik op een gegeven moment voor mijn verjaardag een échte digitale compactcamera kreeg van mijn ouders, die ik overal mee naartoe nam. En toen mijn ouders een paar jaar later een spiegelreflex kochten, was ik helemaal om. Tijdens elke gelegenheid en op elke vakantie was ik vaste fotograaf. Er zijn maar weinig foto's waar ik zelf op sta, omdat ik altijd degene was achter de camera.

Door de jaren heen heb ik dus flink kunnen oefenen met fotografie. Het vinden van de juiste hoeken en het vastleggen van spontane momenten gaat ondertussen zo goed als automatisch. En nog steeds geniet ik hier enorm van. Ik vind het heel mooi om mensen vast te leggen tijdens evenementen of juist in het dagelijks leven, wanneer ze helemaal zichzelf zijn. En nóg mooier vind ik de reactie van mensen als ze een foto krijgen die ze direct aan de muur willen hangen. Dit drijft mij om de beste resultaten te behalen.

Voordat ik begon met het opzetten van mijn fotografiebedrijf, heb ik een tijdje in de kinderopvang gewerkt. Na een aantal jaar merkte ik dat ik het toch miste om creatief bezig te zijn. Ik zag mezelf niet de rest van mijn leven in de opvang werken, ondanks dat ik enorm genoot van het werken met kinderen. Ik besloot dus om weer te gaan studeren, deze keer in een totaal andere richting. En zo ben ik begonnen met Creative Business, wat ik nu nog steeds doe. Ik vind het heel interessant om te leren over audiovisuele producties, marketing en communicatie.

Tijdens mijn werk in de kinderopvang lag het fotograferen vrijwel helemaal stil. Af en toe deed ik een shoot met vrienden of familie, maar ik had geen tijd om er echt mee aan de slag te gaan. Door het starten met mijn nieuwe studie heb ik het fotograferen gelukkig weer wat meer kunnen oppakken. Ik ben er serieuzer mee aan de slag gegaan en heb hard gewerkt aan mijn merkidentiteit, social media en website. Naast fotograferen werk ik ook af en toe als oppas bij gezinnen, omdat ik natuurlijk nog steeds geniet van het werken met kinderen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om in mijn werk als fotograaf soms alsnog met kinderen bezig te zijn. Het voelt heel goed om mijn passie voor kinderen nu te kunnen combineren met mijn passie voor fotografie!

Iets wat ik persoonlijk heel belangrijk vind in mijn leven, is het maken van herinneringen. Ik ben gek op reizen en wil zo veel mogelijk van de wereld zien. Daarnaast geniet ik ook van de kleine geluksmomentjes in mijn dagelijks leven. Ik vind het dan ook heel leuk om juist dit soort kleine momenten te kunnen vangen tijdens het fotograferen. Het is heel bijzonder om de liefde tussen mensen te mogen vastleggen en om ervoor te zorgen dat een herinnering blijvend is door deze te vangen op beeld.

Ik hoor vaak terug van anderen dat ik rust uitstraal. En hoewel ik vanbinnen zeker niet altijd rustig ben, ben ik wel blij met deze eigenschap. Want wat ik het allerbelangrijkste vind tijdens het fotograferen van mensen, is dat ze zich op hun gemak voelen. Door de jaren heen heb ik gezien dat de mooiste foto's ontstaan als mensen juist even niet op de camera letten. Ik vind het dan ook heel belangrijk om mensen een vertrouwd en comfortabel gevoel te geven tijdens een shoot. Juist die spontane momenten zorgen voor de mooiste plaatjes, dus die probeer ik zo veel mogelijk vast te leggen.

Ben je benieuwd geworden naar mijn werk? Bekijk dan mijn portfolio met mijn portret-, gezins- of bedrijfsfoto's!